Πολλοί μεγάλοι προπονητές έχουν ταυτίσει το όνομά τους με ένα σύλλογο και τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, μα κανείς δεν το έκανε καλύτερα από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Είναι ο κύριος… Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που σκέφτεσαι όταν λες Γιουνάιτεντ. Ο άνθρωπος των 1.500 αναμετρήσεων στον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων», των 13 πρωταθλημάτων, των συνολικά 38 τροπαίων, των 27 ετών στην ίδια ομάδα και ίσως ένας απ’ τους… τελευταίους των Μοϊκανών που άντεχαν στην πίεση και τον ανταγωνισμό του κορυφαίου επιπέδου.
Ο Σερ Αλεξάντερ Τσάπμαν Φέργκιουσον γεννήθηκε στη Γλασκώβη της Σκωτίας στις 31 Δεκεμβρίου 1941 και είναι φυσικά περισσότερο γνωστός ως Άλεξ Φεργκιουσον. Αγωνίστηκε ως φορ σε αρκετές σκωτσέζικες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων της Dunfermline Athletic και της Ρέιντζερς. Στην Dunfermline, αναδείχθηκε ως πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της Σκωτίας κατά την σεζόν 1965-1966. Μετά το τέλος της αγωνιστικής του καριέρας, εργάστηκε ως προπονητής ξεκινώντας την καριέρα του με την East Stirlingshire και την St Mirren.
Έπειτα ο Φέργκιουσον ξεκίνησε μια επιτυχημένη καριέρα ως προπονητής της Αμπερντίν (1978-1986), με την οποία κέρδισε τρία πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα και το UEFA Cup το 1983. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα ήταν ο προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας της Σκωτίας, αμέσως μετά τον θάνατο του Jock Stein, και οδήγησε την ομάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1986.
Όταν άρχισε να γράφεται ιστορία στην Γιουνάιτεντ
Τον Νοέμβριο του 1986, ο Φέργκιουσον έγινε επίσημα προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Από εκείνη τη μέρα, κανείς δεν πίστευε ότι αυτός ο άνθρωπος θα κατακτήσει τα περισσότερα τρόπαια από οποιονδήποτε άλλο προπονητή στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και θα γινόταν ένας από τους καλύτερους και πετυχημένους προπονητές όλων των εποχών.
Κατά την διάρκεια της πολυετούς (27 για την ακρίβεια-1986 μέχρι το 2013) καριέρας του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κέρδισε 38 τρόπαια, συμπεριλαμβανομένων 13 τίτλων στην Premier League, πέντε FA Cups και δυο τίτλους στο UEFA Champions League. Μάλιστα, το 1999 μπήκε στη λίστα Queen’s Birthday Honours για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στο ποδόσφαιρο.
Ο Φέργκιουσον είναι ο μεγαλύτερος σε χρονική διάρκεια προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ συγκεκριμένα στις 19 Δεκεμβρίου 2010, ξεπέρασε το ρεκόρ που κάθισε ένας προπονητής στον πάγκο της ομάδας, του θρυλικού… Sir Matt Busby. Το 2009 ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος προπονητής για το 2008 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του ποδοσφαίρου (IFFH), ενώ η συνταξιοδότησή του ήρθε με τον πιο ονειρικό τρόπο το 2012-2013, όταν κατάφερε να κατακτήσει την Premier League για τελευταία φορά.
Τα μαύρα σύννεφα μέχρι το 1990 και η εκτόξευση
Ο Σερ Άλεξ έζησε πολλά στο γήπεδο. Είδε το ποδόσφαιρο να τον επιβραβεύει για τις δεξιότητες και τις προσπάθειές του, μα πάνω απ’ όλα, έκανε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να πιστέψει σ’ εκείνον ακόμα κι όταν ο ουρανός είχε γεμίσει μαύρα σύννεφα και όλα οδηγούσαν στην απόλυση. Όλα, μέχρι εκείνο το Κύπελλο Αγγλίας το 1990…!
Πέρασαν από τα χέρια του… γενιές ποδοσφαιριστών, με κορυφαία όλων φυσικά εκείνη του ’92. Την περίφημη Τάξη από την οποία αναδείχθηκαν οι Μπέκαμ, Σκόουλς, Γκιγκς, Μπατ και τα αδέρφια Νέβιλ. Ήταν ο άνθρωπος που με την ομάδα που έχτισε αποκαθήλωσε τη Λίβερπουλ από θρόνο της, φτάνοντας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα 20 πρωταθλήματα με μια αντεπίθεση διαρκείας.
Το αξέχαστο Fergi Time και τη Γιουνάιτεντ να χτυπά στο 90′. Αξιοσημείωτο, η φράση “squeaky-bum time”, την οποία ανέφερε ο Φέργκιουσον στα έντονα παιχνίδια κάποιου πρωταθλήματος, συμπεριλαμβάνεται στο λεξικό Collins English Dictionary και στο λεξικό Oxford English Dictionary. Τέτοια επιρροή είχε.
Στην… αυτοκρατορία που έχτισε στο Μάντσεστερ, πανηγύρισε 13 πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα, 2 Champions League, 4 League Cups, 10 Community Shields, 1 Super Cup Ευρώπης, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και σύνολο 895 νικών. Το όνομά του σαφώς και θα μνημονεύεται από τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ γιατί ο Φέργκι είναι η Γιουνάιτεντ.
Ένα χάλκινο άγαλμα του Φέργκιουσον, σχεδιασμένο από τον Σκωτσέζο γλύπτη Philip Jackson, αποκαλύφθηκε έξω από το Old Trafford στις 23 Νοεμβρίου 2012. Στις 14 Οκτωβρίου 2013, ο Φέργκιουσον παρακολούθησε μια τελετή κατά την οποία ένας δρόμος κοντά στο Old Trafford μετονομάστηκε σε Sir Alex Ferguson Way από την Water’s Reach.
Και λίγα που δεν ξέραμε για τον Φέργκι
Η λίστα των επιτευγμάτων του στον πάγκο της Μαν. Γιουνάιτεντ είναι ατέλειωτη. Οι στιγμές που χάρισε σ’ αυτά τα 27 χρόνια που ήταν επικεφαλής ακόμη περισσότερες. Ωστόσο, ο Άλεξ Φέργκιουσον είναι απλά ένας άνθρωπος. Μετά το ποδόσφαιρο, η δεύτερη αγάπη του ήταν ο ιππόδρομος. Ακόμα κι αν το ποδόσφαιρο ήταν η ζωή του, το άφησε βάζοντας την ανθρωπιά πάνω απ’ όλα.
Όταν τον χρειαζόταν η σύζυγός του μετά τον χαμό της αδερφής της, υποσχέθηκε ότι πλέον θα τη φροντίσει και θα είναι πάντοτε δίπλα της, γι’ αυτό και αποχώρησε από τους πάγκους. Δεν αποχωρίστηκε, όμως ποτέ την αγαπημένη του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το άθλημα, απολαμβάνοντας το πλέον από την κερκίδα ως οπαδός.
Πολλοί από τους πρώην παίκτες του Φέργκιουσον έγιναν και οι ίδιοι προπονητές, συμπεριλαμβανομένων των Tony Fitzpatrick, Alex McLeish, Gordon Strachan, Mark McGhee, Willie Miller, Neale Cooper, Bryan Gunn, Eric Black, Billy Stark, Bryan Robson, Steve Bruce, Mark Hughes, Roy Keane, Paul Ince, Chris Casper, Darren Ferguson, Ole Gunnar Solskjær, Henning Berg και Gary Neville.
Το 1998, ο Φέργκιουσον μπήκε στην λίστα με τους μεγαλύτερους δωρητές χρημάτων στο Εργατικό Κόμμα. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως σοσιαλιστή. Τον Ιανουάριο του 2011 ο Graham Stringer, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος από το Μάντσεστερ και υποστηρικτής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κάλεσε τον Φέργκιουσον να γίνει επίτιμο μέλος της πόλης. Εάν γινόταν αυτό, ο Φέργκιουσον θα γινόταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής ή προπονητής που θα συμμετείχε στο House of Lords. Ο Stringer και ο έτερος βουλευτής του Εργατικού Κόμματος στο Μάντσεστερ Paul Goggins επανέλαβαν την ίδια πρόταση μετά την ανακοίνωση της συνταξιοδότησης του Φέργκιουσον τον Μάιο του 2013. Το 2009, ο Φέργκιουσον έλαβε ένα διδακτορικό στο business administration από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος περί της ανεξαρτησίας της Σκωτίας το 2014, ο Φέργκιουσον υποστήριξε την εκστρατεία Better Together που τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Σκωτίας ως μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου. Άσκησε κριτική στο Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας για την απόφασή του να αποκλείσει τους Σκωτσέζους που κατοικούν έξω από την Σκωτία, αλλά μέσα στα σύνορα του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου, από το να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. Εναντιώθηκε επίσης στην εκστρατεία Yes Scotland, η οποία δεχόταν δωρεές ύψους πάνω από 500 λίρες, από ανθρώπους που ζούσαν εκτός Σκωτίας.
Στις 5 Μαΐου 2018, ο Φέργκι πέρασε δύσκολα, αφού υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση μετά από μια ξαφνική αιμορραγία στον εγκέφαλο. Όμως, Φέργκι είναι αυτός. Βγήκε και πάλι νικητής, όπως αυτός ξέρει καλύτερα!
Μια και μοναδική κουβέντα του Ράιαν Γκιγκς για τον Σερ Άλεξ, αποτυπώνει την επίδραση της προσωπικότητας του Σκωτσέζου κόουτς στ’ αποδυτήρια της ομάδας. «Είχε τύχει να με πάρει τηλέφωνο μετά από προπόνηση και αγχώθηκα σαν να ήμουν παιδί και θα άκουγα παρατηρήσεις για λάθη που είχα κάνει…». Σεβασμός και «φόβος» μαζί…! Αυτός ήταν ο κύριος Μαν. Γιουνάιτεντ. Η επιτομή της πειθαρχίας και της επιτυχίας μαζί.
πηγή: www.goleador.org